/ DarikNews.bg, архив
"Община Пловдив и рециклиращата фирма „Булекопак“ АД, съвместно с ОП „Чистота“, разширяват обхвата на системата за разделно събиране на хартиени и картонени отпадъци в малките търговски обекти". Това съобщи зам.-кметът по екология Анести Тимчев.

„Досега проектът за разделно събиране на хартиени и картонени отпадъци от малките магазини се осъществяваше единствено в районите „Централен“ и „Тракия“ като там той дава много добри резултати.

Община Пловдив настоява да не се продължава концесията за лятното кино в града

Заради това пилотно стартираме същия проект за районите „Южен“ и „Западен“, където „Булекопак“ АД ще осигурява безплатно извозване в дните понеделник, сряда и петък по предварително изготвен маршрут“, заяви Анести Тимчев.

Той добави, че със съдействието на районните кметове, на всеки един собственик на малък търговски обект ще бъде връчено писмо, в което подробно е разяснено как ще бъде създадена организацията за разделното събиране на отпадъците.

Проектът е една допълнителна възможност Община Пловдив да разшири обхвата на разделното събиране в града като предостави възможност на управителите на търговски обекти да улеснят изпълнението на задълженията си и по този начин да спомогнат за разрешаването на редица екологични проблеми. В бъдеще обхватът на инициативата се очаква да бъде разширен и да бъдат включени и районите „Източен“ и „Северен“.

Инициативата на общината съвпада с Европейската седмица за намаляване на отпадъците, която е най-голямата кампания за повишаване на осведомеността относно предотвратяването на отпадъците в Европа. Тази година тя се провежда от 20 до 28 ноември.

Повече информация за маршрута и графика за разделно събиране в районите „Южен“ , „Западен“, „Централен“ и „Тракия“ можете да намерите на сайта на Община Пловдив: https://www.plovdiv.bg/razdelno-targovski-obekti/