/ ThinkStock/Getty Images
В предложение до Общинския съвет Община Пловдив настоява да не се продължи концесията за лятно кино "Христо Смирненски", известно като "Орфей".

В предложението е посочено, че концесионерът е изпълнил всички изисквания по сключваните през годините договори и допълнителни споразумения и са предоставяли на Общината 5 на сто от приходите. Кото мотив в документа е посочено, че ако киното мине на управление към отдел "Култура, археология и туризъм", приходите от него ще се повишат.

Пловдив планира бизнес проекти в областта на земеделието с партньори от Аржентина

Заместник-кметът по култура Пламен Панов аргументира искането си и с необходимостта Общината да разшири сградния си фонд, за да обезпечи събитията от Културния календар на Пловдив предвид запълнения график на ползване на зрителната зала в Дома на културата "Борис Христов".

Чрез управлението на лятното кино Общината ще предостави възможност за избор между две сцени - на открито и на закрито, и ще има начин да се реагира адекватно при необходимост от втора сцена", пише още в предложението. Сцената приоритетно ще се използва за изява на талантливите деца от пловдивските училища и школи.

От отдел "Култура, археология и туризъм" предлагат на общинските съветници да гласуват наем от 500 лева за събитие, като според предварителния анализ се очаква през активните месеци приходите да достигнат 40 000 лева

Първоначално трябва да бъде подновена или изградена нова сцена на стойност 6 850 лв. с ДДС, предвижда се монтирането на СОТ. За поддръжката на киното ще се грижи служител от Общината.
БТА