Разкол заплашва за поредна година мъжкото хоро в Калофер на Богоявление
Разкол заплашва за поредна година мъжкото хоро в Калофер на Богоявление / © снимка: БГНЕС, архив
Разкол заплашва мъжкото хоро в Калофер
69230
Разкол заплашва мъжкото хоро в Калофер
  • Разкол заплашва мъжкото хоро в Калофер

Разкол заплашва за втора поред година мъжкото хоро в Калофер на Богоявление. Част от гражданите там обявили, че хорото в центъра на града се е превърнало в медийно шоу с политици, на което се стичат хора от цялата страна. Това подразнило местните хора и те решили на спокойствие да изпълнят ритуала на 2 км нагоре по течението на река Тунджа в местността Паниците. Пред Дарик кметът на Калофер Румен Стоянов заяви, че ще направи всичко възможно, за да обедини хората и да няма разкол на мъжкото хоро в града.

Причините за разцеплението на хорото са няколко. През последните години мъжкото хоро в Калофер стана не само местна, но и медийна атракция. Това от своя страна привлича и много гости на града, които вземат участие в студените води на река Тунджа. Гостите, обаче, влизали по бански, а не с традиционните народни носии и не спазвали традицията да се пее песента „Залюбила е Василка двама", която е традиционна за ритуала, а вместо това се чували подвиквания, както и с възрожденската „Боят настана" или пък с „Йовано, Йованке".

Кметът на Калофер Румен Стоянов призова хората към обединение и припомни, че който иска да участва в мъжкото хоро, трябва да спазва традицията:

„Трябва да ви кажа, че тази година няма да има разцепление. Имам това уверение от всички хора, които миналата година организираха алтернативното хоро. Убеден съм, че те разбраха, че е много сериозен въпросът. Всички калоферци разбират това нещо. Трябва много сериозно да се отнесем към този въпрос, тъй като това събитие води много хора в Калофер, но те бяха подразнени от следния факт - хората, които идват от страни, гости и участници, не знаят нашите ритуали. Те пеят други песни, викат и едва ли не ще се скарат и за кръста. Това подразни хората и те затова решиха да си го правят другаде и по този начин малко се помрачи настроението миналата година на хората", обясни кметът.

На въпрос дали са идвали политици на хорото, той обясни, че това не е страшно: „В реката няма партии, няма политици, няма хора обикновени или по-горе сложени, така че дори да дойдат, ще са добре дошли", допълни Румен Стоянов.

Празничната програма по случай двойния празник на града - Йордановден и Рождението на Христо Ботев започва много рано сутринта на 6 януари с празнична Света Литургия в църквата „Св. Архангел Михаил", намираща се на десния бряг на р. Тунджа. Свещеници от трите църкви в града с придружаващи ги енориаши тръгват от различните църкви на Калофер в празнично шествие. Срещата е на „Черковския мост". Там се извършва водосветът на река Тунджа. След това голяма група, облечени в традиционни дрехи, със съпровод на гайди и тъпани влизат в замръзналата река за улавянето на Светия Кръст.

Всички заиграват хоро в ледените води, пеейки традиционните песни.