Награди на РУО
Награди на РУО / netinfo
Преподавателят на ОУ "Христо Ботев" в Раковски Ана Боргоджийска бе отличена на годишните награди на Регионалното управление на образованието-Пловдив. Наградата й бе връчена от директора на РУО Иванка Киркова на церемония в актовата зала в СУ „Свети Седмочисленици“.

Наградата е учредена преди 5 години. Връчва се за висок професионализъм и всеотдайност в педагогическата дейност и за постигнати значими резултати в образователно-възпитателния процес. Призът е признание и висока оценка за значимостта на учителския труд и израз на позитивното отношение към професията. 

Наградата представлява плакет и билет за концерта на дует „Ритон“ в Пловдив на 29 май – така РУО подпомага каузата на Седмицата на благотворителността да се изгради Младежка зона за активно гражданство. 

Ана Боргоджийска успя да развие и внедри идеята по интересен и непопулярен начин да се изкарат учениците извън затворените пространства на учебното заведение.

На училищният плац в ОУ "Хр.Ботев" са разчертани настолни игри като "Не се сърди човече", "Туистър", "Морски шах", "Лабиринт", логически игри, в които се използва таблицата за умножение и още куп занимания. Очертано  е и поле с мобилини пътни знаци, на което децата учат правилата на движение по улиците и пътната безопастност.

Идеята се ражда, когато Ана Боргоджийска вижда една снимка в интернет на разчертан по подобен начин училищен двор в чужбина. Амбициозната учителка получава подкрепа от директора Кремена Алексиева и заедно с колегите си Ана Димитрова, Янка Арлашка, Ивана Лесова запретват ръкави и за кратко време създават новият облик на двора на училището. Така със съдействието и подкрепата на родители, учители и ръководство новият облик на дворното пространство вече е факт.

"Идеята е да превърнем сивия двор в притегателно и любимо място на децата, с цел да играят повече на открито, а не да се задържат продължително време пред телефоните и таблетите", каза Боргоджийска.