Райна Петрова търгувала с влияние срещу ваучери за екскурзия до Тайланд
Райна Петрова търгувала с влияние срещу ваучери за екскурзия до Тайланд / netinfo
Райна Петрова търгувала с влияние срещу ваучери за екскурзия до Тайланд
73726
Райна Петрова търгувала с влияние срещу ваучери за екскурзия до Тайланд
  • Райна Петрова търгувала с влияние срещу ваучери за екскурзия до Тайланд

Един милион и 350 хил. лв. е усвоила фирмата, която  Райна Петрова е лансирала да сключва договори с детски градини за доставка на хранителни продукти, заяви пред журналисти говорителят на Окръжна прокуратура Галина Андреева.  По думите й това е станало в периода между месец май 2012 до март 2014 година.

По-рано днес стана ясно, че Окръжна прокуратура – Пловдив и ДАНС са арестували вчера Райна Петрова и са й повдигнати 2 обвинения – за длъжностно престъпление и за търговия с влияние. Наложена й е мярка „подписка“ в размер на 5000 лв.

В края на юни ДАНС арестува и собственичката на фирма "Надежда 2000" Надежда Минчева за данъчни престъпления.

Според говорителя на Окръжна прокуратура Галина Андреева тези договори са сключвани, докато са обжалвани конкурсите за избор на доставчик в детските заведения. Междувременно е имало множество сигнали и оплаквания, че фирмата „Надежда 2000“ ЕООД доставя гранясали храни с изтекъл срок на годност на завишени цени. Например килограм грозде е доставяно на цена 7,50 лв.

Отделно с детските ясли и кухни е сключен друг договор на стойност над 370 хил. лв. Тъй като този договор не е подписан от кмета на район Централен, а от неин заместник, тя е обвинена, че е упражнила влияние за сключването му. Заради този договор Петрова е получила ваучери за екскурзия до Тайланд за нея и дъщеря й.