Въведоха пълна забрана за бране на мурсалски чай
Въведоха пълна забрана за бране на мурсалски чай / Снимка: Sinor.bg
Вече има заведена пълна забрана за брането на мурсалски чай от естествените му находища, като нарушителите ги грози санкция до 3 000 лв. Вече екоинспектрои от РИОСВ - Смолян са започнали проверки на терените, където се знае, че има масажи с лековитата билка, която е известна през последните години, като родопската виагра. Инспекциите са инициирани  със заповед на министъра на околната среда и водите, с която се въвежда забрана за събирането на мурсалски чай от естествени находища, включително за лични нужди.  С пълната забрана се цели подобряване състоянието на естествените находища и опазването на лечебното растение, коментират от РИОСВ – Смолян.

От Екоинспекцията в Смолян са изпратили нарочни писма  до Регионална дирекция по горите – Смолян, общини, кметства и горски стопанства, на чиято територия се среща мурсалски чай за осъществяване на контрол, съобразно техните правомощия. Разрешава се продажбата на билки от култивиран мурсалски чай след издадено удостоверение от съответната общинска администрация с данни за местонахождение, площ и произведено количество. 

Според разпоредбите на Закона, лицата, които в нарушение на заповедта на министъра на околната среда и водите събират, изкупуват, извършват първична обработка и търговия с билки от лечебни растения под специален режим на опазване и ползване, се наказват с глоба от 100 до 1000 лв., а юридическите лица с имуществена санкция от 500 до 3000 лв.