/ Thinkstock/Getty Images
Масови проверки на температурите в класните стаи стартират в училищата в област Смолян, заради предвижданото рязко застудяване. На този етап няма сигнали за проблеми, като учебните занятия днес са започнали нормално след ваканцията във всички 61 учебни заведения на територията на областта.

Жълт код за опасно време обявиха за Пловдив

Освен за температурите в училищата, които не трябва да падат под 18 градуса, ще се следи и за температурите в автобусите, които извозват децата, съобщи Мария Семерджиева - началник на Регионалното управление по образованието в Смолян.

Жълт код за силен вятър и снеговалежи в 8 области

„За сега няма данни за проблеми, инспекторите от РУО и Регионалната здравна инспекция ще следят за топлината в класните стаи, както и за заболеваемостта сред учениците“, коментира пред Дарик Семерджиева.

Януарски изненади в следващите дни

Тя допълни, че в повечето училища, които са с парни инсталации, котлите са препалвани периодично по време на празниците, а затоплянето на учебните заведения за днешния ден е започнало още в малките часове на нощта.

С температури до минус 10 градуса осъмнаха някои райони в Смолянско, като по високите места в областта и в районите на Неделино и Златоград има нова снежна покривка.

Температури от -20 до 15 градуса през януари

За сега обаче няма въведени ограничения по пътищата, освен целогодишната забрана за движение на автомобили с маса над 3,5 тона по направлението Пампорово-Смолян.

Заради обявения жълт код за днес, е мобилизирана цялата налична техника на фирмите, които се грижат за почистването на пътищата в областта. Освен застудяването, се очаква да натрупа над 10 см. нов сняг. 

„Нямаме притеснения, зима е, а фирмите са в готовност. Следим ситуацията“, коментира пред Дарик зам.-областният управител на Смолян Адриан Петров.