6 години затвор за Иван Евстатиев
6 години затвор за Иван Евстатиев / Искра Койчева, Дарик Пловдив

Окръжната прокуратура в Пазарджик атакува определението за предсрочно условно освобождаване на Иван Евстатиев, съобщава ведомството чрез официалния си сайт.

Протестът е внесен срещу определението чрез Окръжния съд в Пазарджик пред Апелативен съд-Пловдив.

В съобщението се припомня, че Евстатиев е с влязла в сила присъда по две обвинения – че е осъществил полов контакт с момиче, ненавършило 18 години и че за целта е опиянил жертвата си с алкохол, привеждайки я в безпомощно състояние.

Бившият кмет на Пазарджик и Стрелча беше арестуван на 15 януари 2016 година, след като семейството на пострадалото момиче сигнализира, че то е било изнасилено от него в стая в хотел, носещ името на градчето. През 2017 година местният политик беше осъден първоначално на 6 години лишаване от свобода, впоследствие намалени от Апелативния съд в Пловдив на 4 години. От присъдата му остава да излежи 1 година, 2 месеца и 2 дни. До самия край на процеса той не се призна за виновен, като настояваше, че половият акт е бил със съгласието на момичето.

Вчера сутринта окръжните магистрати уважиха молбата му, подадена чрез неговия адвокат Ташкена Колчева, за предсрочно излизане от затвора, замяна на наказанието с условно и ежемесечни срещи с пробационен служител.