Посъдимите и техните адвокати
Посъдимите и техните адвокати / netinfo
С разпит на свидетели продължава мегаделото за разрушения тютюнев склад на ул. „Одрин“ 8 в Пловдив. Подсъдими са двама от управителите на фирмата, собственик на имота - Георги Бранеков и сърбинът Александър Николич.

На предишното съдебно заседание стана ясно, че двата протокола, издадени за статута на разрушения тютюнев склад, които са различно съдържание, не са в папките по делото.  Искане документите да бъдат приобщени към събраните до момента доказателства и да им бъде направен анализ направи в съда прокурор Дилян Пинчев.  Към него се присъедини и адвокатът на двамата обвиняеми за разрушаването на сградата Розалина Апостолова.

Въпросните два документа са издадени от НИНКН на една и съща дата. На практика те са абсолютно идентични, като се различават само в частта за статута на сградата – в единия пише, че е обектът попада в територия на групов археологически паметник на културата, а във втория – точно обратното.

По делото са призовани 30 свидетели.

Припомням, че сградата беше поруразрушена от инвеститорите в началото на март месец, 2016 г., а жива верига спря цялостното й събаряне. Намеренията на собствениците бяха на мястото на бившия тютюнев склад да се построи мащабна бизнес сграда. Заради разрушаването се самосезира Окръжната прокуратура в Пловдив, бяха повдигнати обвинения и на бившия главен архитект на града Румен Русев. След смъртта му, делото срещу него е било прекратено.

Според държавното обвинение, ако бъдат доказани обвиненията срещу двамата управители на фирмата-собственик на имота, наказанието, което е могат да получат, е до 5 години затвор.