/ netinfo
Целта на китайските концесионери на летище Пловдив е то да бъде превърнато в хъб с пътнически и карго терминали. Това стана ясно на срещата между инвеститорите от Hainan Airport Group (Хайнан еърпорт груп ) с областния управител Здравко Димитров.
 
Китайските концесионери оглеждат пловдивския аеропорт, искат нова жп връзка

Концесионерите се заинтересуваха и от темповете, с които върви реконструкцията на пътя Пловдив-Асеновград, както и състоянието на останалите транспортни коридори в областта. Областният управител изрази желание да организира работна среща, на която ще покани представители на  бизнеса от областта, които да дадат своите предложения и да очертаят очакванията си пред концесионерите на Летище Пловдив, съобщиха още от администрацията на губернатора.
 
Хайнан еърпорт груп управлява 14 авиокомпании с над 1250 самолета, като оперира 13 летища и над 1000 вътрешни и международни линии, притежава и контролния пакет акции от летище Frankfurt-Hahn airport. Годишно компанията превозва над 100 милиона пътника до над 260 града
 
Китайски консорциум поема Летище Пловдив

Холдингът Хайнан Груп към момента разполага с активи за около 145 млрд. долара, годишните му приходи са над 90 млрд. долара, а служителите му в цял свят - над 410 000. Дейностите на компанията са в различни сфери, като основно са съсредоточени в авиацията, технологиите, туризъма, финансите, иновациите и логистиката.