Голямата епископска базилика
Голямата епископска базилика / снимка: Кирил Кирилов
Епископска базилика
98571
Епископска базилика
  • Епископска базилика
Епископската базилика ще бъде превърната в една от най-модерните музейни експозиции в България. Това ще се случи благодарение на американския архитект Лий Сколник и екипът му. Специалистите са в Пловдив и започват работа по дизайна на вътрешното преживяване на посетителите, като обектът се очаква да стане едно истинско интерактивно живо пространство.

Работата по защитното покритие на базиликата скоро ще започне, след като обектът получи разрешително за строителни дейности в началото на миналата седмица. Нашият подход ще се фокусира върху идеята да намерим интересни истории, които да разкажем на хората, каза арх. Сколник. Той допълни, че може да се акцентира върху няколко аспекта като богатата история, еволюцията, културните и политически промени и художествения напредък.

Разбира се, главното действащо лице са мозайките. Те не са просто произведение на изкуството, но носят в себе си елементи от математиката, геометрията, географията и физическия състав на художественото произведение. Вътрешните пространства на Епископската базилика ще имат музейна част, но и ще предоставят възможност на посетителите да научават нови и интересни детайли от историята с най-модерни средства, каза изпълнителният директор на фондация Америка за България Десислава Тальокова.

Няма да остане необърнат камък, за да открием историите. Ще има и акценти върху сградите, които са били на мястото в различни периоди от историята. Целта е да оставим истинските неща да говорят, допълни арх. Сколник.

Финансирането на проекта, свързан с реставрацията на Епископската базилика е над 16 млн. лв., като половината са дарение от фондация Америка за България, а останалите – от бюджета на община Пловдив. Културно-историческият обект трябва да отвори врати през есента на 2019 г.

Чуйте и от приложеното аудио.