/ trud
ген. Владимир Вазов
101547
ген. Владимир Вазов
  • ген. Владимир Вазов
"Ролята на ген. Владимир Вазов във филма „Непобеденият генерал“ се изпълнява от актьора Николай Николов. Приликата помежду им е много голяма, той е много талантлив и гласът му е разпознаваем от дублажа", каза пред Дарик радио режисьорът, сценарист и продуцент на лентата Татяна Пандурска. Ролята на Иван Вазов се играе от актьора Любомир Петкашев.
 
Непобеденият генерал „оживява“ в Сопот

Прожекцията на филма е довечера от 18.15 часа в къщата-музей на патриарха на българската литература в Сопот. Авторът на „Непобеденият генерал“ се вдъхновява от дневника на ген. Вазов „Животописни бележки“. По думите на Пандурска, текстовете в него са силно впечатляващи и като литература.

Всичко е започнало от едно нейно посещение на езерото Дойран в Северна Македония, където режисьорът на филма не е открила никакви следи от славната победа на ген. Вазов по време на Първата световна война.
 
Ген. Владимир Вазов няма загубено нито едно сражение, като се има предвид, че е участвал и в трите войни - Балканската, Междусъюзническата и Първата Световна.
 
Днес по-рано през деня, от 17.15 часа, ще има тържествен ритуал и поднасяне на венци и цветя по повод 151 години от рождението на висшия офицер. Церемонията ще се състои пред паметниците на братя Вазови.
 
Чуйте и от приложеното аудио.