/ trud
Непобеденият генерал „оживява“ в Сопот
101539
Непобеденият генерал „оживява“ в Сопот
  • Непобеденият генерал „оживява“ в Сопот
"Документалният филм с игрални елементи „Непобеденият генерал“ ще бъде представен на 14 май, от 18.15 часа в Експозиционната зала на къща музей „Иван Вазов“ в Сопот", съобщи за Дарик режисьорът, сценарист и продуцент на филма Татяна Пандурска. Лентата разказва за живота на големия български патриот ген. Владимир Вазов. Героят от Дойран остава в историята на Европа като „непобеденият генерал“.
 
Спомените на брата на патриарха на българската литература „Животописни бележки“ са емоционелен литературен разказ за сложната политическа и човешка ситуация в България по време на войните в началото на 20 век. Татяна Пандурска заяви, че силно се вълнува, защото Сопот е родният град на всички Вазовци и публиката е особено специална и чувствителна към своите предци.

Тя припомни, че ген. Владимир Вазов няма загубено нито едно сражение или битка, като се има предвид, че е участвал и в трите войни - Балканската, Междусъюзническата и Първата Световна война. Режисьорът на филма каза още, че е много радостnа, защото след премиерата през декември миналата година от всички големи градове и голяма част от малките я канят много родолюбиви клубове, за да има прожекция за непобедимия генерал и в тяхното населено място.
 
По-рано през деня на 14 май, от 17.15 часа, ще има тържествен ритуал и поднасяне на венци и цветя по повод 151 години от рождението на ген. Владимир Вазов. Церемонията ще се състои пред паметниците на братята Вазови.
 
Чуйте и от приложеното аудио: