Даниела Малешкова
Даниела Малешкова / netinfo
Искане за извършване на проверка и на бившата заместничка на септемврийския кмет Марин Рачев и настояща депутатка Даниела Малешкова са депозирали опонентите им от Инициативния комитет „Да спасим община Септември“. Това съобщи адвокат Николай Баташки, представител на опозиционната гражданска организация.

Искането е депозирано до Главната прокуратура. Според адвокат Баташки, по казуса тече проверка. Резултатите от нея се очакват до десетина дни.

Според Николай Баташки до момента не са давани изявления по темата за проверката срещу Даниела Малешкова, защото инициаторите искали да изчакат резултатите и да могат да подкрепят твърденията си с конкретни констатации на компетентни институции.

Даниела Малешкова
Даниела Малешкова netinfo

Юристът коментира само, че имат основания да се съмняват, че Малешкова е замесена в нарушения на законодателството, докато е била зам.-кметица на Община Септември. Затова настояват да бъде ревизирана работата ѝ за този период. Увери, че ще оповестят резултатите, когато ги получат.

От екипа на Марин Рачев не коментират случващото се. Стана ясно само, че привържениците на градоначалника прекратяват протестите си поне до 13 февруари. Тогава е насрочено заседанието на Апелативния специализиран съд, пред който кметът ще обжалва отстраняването си от длъжност.

Местният управник беше арестуван след мащабна полицейска акция, проведена под ръководството на Специализираната прокуратура. Ден по-късно бе пуснат под гаранция от 250 000 лева. Обвинен е в умишлена безстопанственост и източване на пари от общинската хазна с неизгодни сделки с фирми, свързани със самия Рачев. Разследван е и евентуален съучастник – експертът по инвеститорски контрол в Община Септември Станой Милов. 

И двамата са от редиците на ГЕРБ, но до момента от управляващата партия също не са излезли с официална позиция по казуса.