Празник на ореха и Фолклорен фестивал в Родопите днес
Празник на ореха и Фолклорен фестивал в Родопите днес / Дарик архив

За пета поредна година чепеларското село Орехово организира празник на ореха. Мероприятието ще се проведе днес, като освен народно веселие ще има кулинарен фестивал и трапези с различни ястия, основно с орехи, приготвени от местните жители.

В програмата на празника са включени още игри с орехи, забавна викторина, свързана с историята на селото и със самото дърво, дало име на населеното място заради многобройните насаждения в района.

Ще бъде почетена паметта и делото на родения в Орехово Радю Овчаров, който е бил четник в дружината на Капитан Петко войвода, участвал е в Руско-Турската война и в боевете при Стара Загора. По този повод ще бъде изложена сабята на Овчаров, която се съхранява в Регионален исторически музей – Смолян.

Празник на ореха и Фолклорен фестивал в Родопите днес
netinfo
Днес се открива и традиционният Национален фолклорен фестивал с международно участие в Неделино. Около 2 000 изпълнители от всички фолклорни области на страната ще участват в 15-тото издание на музикалното събитие, което популяризира уникалния неделински двуглас. Очаква се да пристигнат групи и състави от Македония и Гърция.

Неделинският двуглас е уникална проява на песенната традиция в Родопите, твърдят домакините от Община Неделино. Фолклорната традиция в района е единствен пример на двугласно пеене в Родопите. В средата на миналия век проф. д-р Николай Кауфман представя неделинския двуглас сред научните среди у нас и в чужбина.

Програмата на Националния фолклорен фестивал е от 3 до 5 септември. Участниците ще се представят в четири възрастови групи и в следните категории: индивидуални изпълнители; групи за изворен фолклор и народни обичаи; групи за автентичен фолклор и камерни изпълнения; инструментални групи и оркестри; танцови групи и ансамбли. Отличените изпълнители ще бъдат наградени на церемония от 18 часа на 5 септември.