/ БТА
Служители на полицията и пожарната в Пловдив излязоха на мълчалив протест, подкрепиха ги от затвора и арестите. Те се събраха пред сградата на Областната дирекция на МВР в града, за да изкажат несъгласието си с ниското заплащане и условията на труд. Конкретната причина за недоволството им е заложеният бюджет за годината, който според тях не покрива необходимите изисквания за „потребностите на българските граждани по отношение на тяхната сигурност и безопасност, както и не предвижда мерки, които да гарантират правото на достоен труд и заплащане на служителите в МВР“. 

По думите на Доньо Янчев, председател на синдикална организация към Синдикалната федерация на МВР организиран е протест отново, защото диалогът с ръководството на МВР "куца". Отправна точка са заплатите, но има и други проблеми, сред които е реформата в системата, която според него минава без разговори със служители и синдикати. Сред останалите искания Янчев посочи по-добро медицинско обслужване, увеличение на заплатите с 20 на сто, промяна за допълнителното материално стимулиране, от сериозна ревизия се нуждае и системата за кариерно израстване и извънредния труд за хората, които работят на смени. 

БТА

Като основен проблем в пожарната Красен Властанов, пожарникар и член на Управителния съвет на Синдикалната организация на МВР, посочи също заплатите, както и неизвестните около структурната промяна на службата. Като пример той заяви, че в проекта се предвиждат близо 700 нови щатни бройки за администрацията, без такива да има за пожарникарите "на терен". В подкрепа на това Властанов каза, че преди 20 години, когато Пловдив е бил 320 хил. жители пожарникарите на смяна са били 22-ма. Днес градът е вече близо половин милион, а хората на смяна в пожарната са седем. 

Служителите от затвора и арестите в Пловдив също присъстваха на протеста в подкрепа на исканията на колегите им от МВР. Юрий Корнов каза, че те също са депозирали искания към Министерството на правосъдието, сред които увеличение на заплатите, промяна на условията и заплащането на нощния труд, заплащането на пътните и подмяна на дрехите, каза още Корнов.
БТА