68-ма бригада „Специални сили”.
68-ма бригада „Специални сили”. / netinfo
Празнично шествие на всички видове войски в пловдивския гарнизон се организира по повод неговия празник – 4 юли. Това съобщи бригаден генерал Явор Матеев, началник на гарнизона и командир на 68 бригада „Специални сили“.

Празникът на гарнизона се отбелязва за втори път, след като миналата година честването му беше възобновено. 4-ти юли, по стар стил 21 юни, е денят, в който през 1913 г. българската армия побеждава сръбската в битката при Криволак. Впоследствие датата е обявена за празник на Втора тракийска дивизия и подразделенията в състава ѝ.

Шествието започва в 18.00 часа от пл. „Съединение“, ще премине през цялата Главна улица и ще стигне до пл. „Централен“ в Пловдив. В 18.30 часа пред паметника на Гюро Михайлов ще бъдат поднесени венци и цветя. След това Пловдивският митрополит Николай ще отслужи заупокойна молитва в памет на загиналите войници. В 19.00 часа в Концертна зала ще има тържествена празнична програма с участието на ансамбъла на въоръжените сили и военния духов оркестър. Тържествената заря-проверка е от 21:15 часа на пл. „Централен“.

На празника ще присъстват вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов, зам.-председателят на парламента Цвета Караянева, началникът на отбраната ген. Андрей Боцев и началниците на трите вида въоръжени сили. Поканени са също депутати от комисията по отбрана, кметът Иван Тотев, областният управител Здравко Димитров. По-рано през деня във втори район на 68-ма бригада ще бъдат връчени пагони на офицери и сержанти, като тази година сержантите ще бъдат повече, предвид новото щатно разписание в армията.