Пловдивският майстор Иван Тонев - Гърбача спечели наградата "Пазител на традициите" за 2019 г. в категорията "Занаяти". Гайтанджията получи наградата снощи на специална церемония, организирана от Асоциацията за развитие на изкуствата и занаятите - 7, която се състоя в столицата.

Майсторът, който работи по 200-годишна технология в дюкяна си на Занаятчийската уличка - ул. „Стръмна“ 1А в Стария Пловдив, е един от малкото останали гайтанджии и терзии не само под тепетата, но и в България. Той шие невероятни и напълно автентични народни носии, предимно мъжки, като прави всичко сам и на ръка.

"Има доста хора, които правят народни носии, но за съжаление меркантилното при тях надделява и те правят по-скоро художествена интерпретация на народна носия, отколкото да възпроизвеждат достоверно това, което е. Аз ходя по музеите, правя снимки, свалям кройки, не си ги измислям. Това са неща, които са взети от нашето културно-етнографско наследство“, разказва Тонев. 

Гърбача започнал да се занимава с гайтанджийство и терзийство преди 7-8 години, тъй като не могъл да намери майстор, който да му направи автентична носия, каквато са носели старите хайдути - с много украса и гайтани по нея. Така решил да се научи на занаята сам, въпреки че по професия е финансов съветник. 

Завършил е макроикономика в ПУ „Паисий Хилендарски“. Има майсторско свидетелство – тестирлик, от две години. А в хайдушките среди го познават като Гърбача. Казва, че прякорът означавал и бич, и увивна билка. 

След като се понаучил да шие и се сдобил с необходимите за гайтанджийството инструменти, занаятчията потърсил сдружения с хайдушка тематика. Накрая, с няколко приятели направили собствено сдружение – „Хайдути“. Именно те правят събора "Хайдут Генчо" на поляните край Хисаря през лятото. Каузата на сдружението е, да стигне до децата българските традиции. "Не е нужно да се афишират герои като Батман и Робин, които са в чорапогащници, а да си поддържаме нашите – в потури“, категоричен е Тонев. Той и съратниците му започнали образователна мисия по училищата в Пловдив и областта, за да запознаят децата с делото на хайдутите, оръжията и носиите им.

В момента гайтанджията е много търсен, най-вече от мераклиите за автентични хайдутски носии. 

За церемонията снощи Гърбача обаче закъснял заради тежката верижна катастрофа на автомагистрала "Тракия". Въпреки това получил грамотата и статуетката като победител и „Пазител на традициите“ 2019. "За мен това е чест и отговорност!", сподели Иван Тонев.