Пловдив разполага с 20 млн. лева за последното тримесечие
Пловдив разполага с 20 млн. лева за последното тримесечие / Sofia Photo Agency, архив

С малко над 19,8 млн. лева разполага Община Пловдив от месец септември до края на годината. Това сочи докладът за изпълнение на бюджета за третото тримесечие, който беше приет на днешната сесия на местния парламент.

Изненадващо точката не предизвика бурни дебати между управляващи и опозиция, както се очакваше. От Национален идеал за единство изтъкнаха, че в отчета се наблюдават притеснителни тенденции по отношение на събираемостта по някои пера. Те бързо бяха контрирани от управляващите, че до края на годината все още има време и събираемостта ще се повиши. Бившите "воеводи" отново изтъкнаха тезата си, че въпреки така представения доклад, дупката в бюджета ще бъде около 8 млн. лева.

След описание на всички приходи и разходи от местни и държавно делегирани дейности, става ясно, че към 30-ти септември тази година, Пловдив разполага с 30,2 млн.лева. От тях обаче близо 10,5 млн. са от делегирани държавни дейности, което оставя общината реално с 19,8 млн. лева.

От справката става ясно още, че по същото време миналата година в хазната е имало едва 12 млн., 9 от които от държавно делегирани дейности.

Просрочените задължения на общината към края на септември тази година са общо в размер на 882 758 лв. или с 635 422 лв. по-малко в сравнение със същия период на миналата година.

Постъпленията от приходи за местни дейности са в размер на над 84 млн. лв. От тях 20 млн. са от таксите за битов отпадък (ТБО), а 32 млн. са от други общински такси.