/ ThinkStock/Getty Images

Маданското село Планинци е поредното обезлюдяло село в Родопите и въпрос на време е то да бъде официално премахнато от картата на България. Според данни на Териториалното статистическо бюро в Смолян, в него има само един жител, но според кметството в с. Върбина, към която администрация спада и то, от няколко години там не живее никой.

И столетниците в Смолянско на изчезване - едва петима са между живите

Последният човек населявал Планинци се поминал преди няколко години и от тогава в него не живее никой. В момента там няма и електричество и селото съществува само документално.

Още едно смолянско село напълно обезлюдено

С един жител се води и рудоземското село Дъбова,
но въпросният човек има жилище в общинския център и само през лятото пребивавал в селото, по информация на общинската администрация.

Най-младият кмет в смолянско подаде оставка, заради ниската заплата

Това е поредният удар на демографската криза в Смолянско, след като през последните години се закриха общо осем населени места. Официално без нито един жител са селата Милково, Малко Крушево, Водни пад, Кокорци, Баблон, Сливово, Чамла и Дряновец.

В 35 населени места в Смолянско са до 10 жители, според данни на Териториалното статистическо бюро в Смолян. С по 2-ма жители са шест села, с по 3-ма са четири, с по 5 са пет населени места. С по 6 и 7 жители са в по четири села, с по 8 е едно, а с по 9 и 10 са в по две села.

Родопско село остана без кмет, замина на гурбет

Населението също намалява застрашително в последните години, като само през 2017 г то се е стопило с 2 143 души, достигайки 107 282 жители. През последните десет години, областта се е стопила с над 20 000 души.