Пийнал прокурор предизвика катастрофа
Пийнал прокурор предизвика катастрофа / netinfo
Заместник окръжният прокурор на Пловдив Виктор Янков се блъснал с колата си в друг автомобил на Околовръстния път на Карлово в събота, съобщиха днес от Апелативна прокуратура. Няма пострадали при катастрофата.

Вместо да помогне на шофьора на другата кола, която се ударила челно в телена ограда, прокурорът продължил по пътя си. В близост е бил спрян от патрул на РПУ – Карлово. Заедно с патрулиращите полицаи се е върнал на местопроизшествието. Взета е кръвна проба за изследване на виновния водач, назначена е експертиза за щетите по автомобилите.

Експертизата на кръвта е показала 1,39 промила алкохол. Виктор Янков си е признал пред следователя и пред началниците си , че е употребил алкохол вечерта, преди произшествието. Следственото дело предстои да бъде изпратено на Главния прокурор на Републиката.

Административният ръководител на Окръжна прокуратура – Пловдив е образувал дисциплинарно производство срещу Заместник окръжния прокурор Виктор Янков за нарушаване правилата на професионалната етика и извършване на действия, които накърняват престижа на съдебната власт. До приключване на дисциплинарното производство Виктор Янков е в отпуск.

Виктор Янков е прокурор от кариерата от 1989 г. Бил е последователно прокурор в Асеновград, Пловдив, Окръжен прокурор на Смолян и в настоящия момент – заместник окръжен прокурор на Пловдив. В досегашната му кариера няма констатирани нарушения и сигнали срещу него. Ползва се с добро име и е водил разследвания по редица тежки криминални дела, като отговаря за този сектор в прокуратурата. През 2006 г. е повишен в длъжност „ заместник окръжен прокурор”. За добро изпълнение на служебните му задължения през 2002 г. е повишен в ранг „ Прокурор във Върховна Касационна Прокуратура„. При проведените разговори с него след случая, е изразил дълбоко съжаление и разкаяние. Независимо от горното, органите на МВР и Прокуратурата са изпълнили служебните си задължения по регистриране и разследване на случая.

Апелативната прокуратура добре съзнава негативното отношение, което ще има този случай към прокурорите, но категорично заявява, че ще бъде безкомпромисна към всеки един свой служител, независимо от неговия ранг и трудови заслуги.