/ БГНЕС, архив
64-годишният жител на пазарджишкия квартал „Изток“, заподозрян, че е блудствал с две момичета на 8 и 11 години, е арестуван тази вечер около 18,00 часа с прокурорско разпореждане за 72 часа, съобщиха от Окръжната прокуратура в града. Днес жертвите му са разпитани в „Синята стая“ в присъствието на психолози и на родителите си, а показанията им дали основание за ново задържане.

За извършеното престъпления той може да получи от 5 до 20 години затвор. Засега от държавното обвинение нямат решение дали ще искат постоянна мярка „Задържане под стража“.

Мъжът, известен с прозвището Мъзи, бе арестуван в петък и освободен в събота около обяд, което предизвика напрежение в ромския квартал. Имаше и нагласа за протест пред полицията с искане отново да бъде прибран зад решетките, който обаче така и не се състоя. Причината да бъде пуснат на свобода е здравословен проблем – мъжът е опериран и диша през изкуствен отвор на шията.

Според родителите на малолетните жертви, мъжът ги примамвал в мазето на входа, в който живее опипвал ги, целувал ги, показвал им интимните си части. Принуждавал ги да участват в мръсните му игри, като ги заплашвал, че иначе ще ги нареже с резачка за дърва или ще направи това с майките и бащите им. Децата разказали, че това продължило месеци наред, като на моменти той дори ги търсел в училище или в градинка, където играели. Заставял ги да тръгнат с него и да се усамотят в мазето. Те мълчали от страх и изпълнявали, докато едното не издържало и разказало на родителите си.

За случая се е самосезирал и отдел „Закрила на детето“, откъдето извършват проверки за изясняване на обстоятелствата.

За случая се разчу, след като в почивните дни бащата на по-малкото от пострадалите момичета алармира медии. Преди това завел дъщеря си на лекар, за да установи на какво се дължат следите от насилие по тялото ѝ. Близките на 11-годишното дете първоначално не са позволили да бъде прегледано. Бабата заявила, че решението за това трябва да вземе майката, която се очаквало да се прибере от Германия.