Пазарджишкият съд решава да пусне или не 11 от имамите
Пазарджишкият съд решава да пусне или не 11 от имамите / Дарик архив

Окръжният съд в Пазарджик решава днес дали да пусне от ареста 11 от 14-те задържани с обвинения за проповядване на омраза на религиозна основа и пропагандиране на война. Обвиняемите са заявили, че няма да присъстват в съдебната зала. Част от тях са в пазарджишкия следствен арест от края на 2014-а година.

През март тази година, при акция на ДАНС, бяха задържани Ахмед Муса Ахмед и останалите негови споддвижници. Всички те са обвинени от прокуратурата в разпространяване на радикален ислям и пропагандиране на война.

Преди седмица съдия Кристина Пунтева върна за доразглеждане обвинителния акт заради съществени нарушения, довели до ограничаване на процесуалните права на осем от 14-те обвиняеми.

Окръжната прокуратура в Пазарджик трябва да отстрани допуснатите нарушения. Разпореждането може да бъде обжалвано в 7-дневен срок от съобщаването му на страните пред Пловдивския апелативен съд. Това обаче е поводът обвиняемите да поискат промяна на мярката "задържане под стража в по-лека. Делото днес започва в 9 ч.