Палиш стърнище – режат ти земеделските европари
Палиш стърнище – режат ти земеделските европари / netinfo
Земеделски производители, които палят стърнища след прибиране на реколтата, ще бъдат лишавани от преките европейски субсидии, които ще бъдат между 10 и 15 лева на декар обработваема земя. Това заяви в Пловдив директорът на Разплащателната агенция Мюхеттин Караоглан. Помощта от Европейския съюз ще се отказва и при констатиране на ерозия, буренясване на площите и другия нарушения на добрите земеделски и екологични практики, които ще бъдат описани в специална заповед на министъра на земеделието и горите. Преди изплащането на парите, което ще става след 15 ноември, ще се правят проверки за дублиране на заявената обработваема земя и проверка на място на поне 5% от нея.

Санкции в размер на 1% от полагаемата субсидия ще се налагат и при грешки в заявленията за получаването й, които се подават от 1 март до 15 май, подчерта Мюхеттин Караоглан.

59% от обработваемата земя в Пловдивска област вече е опозната, което е задължително условие за изплащането на помощта, заяви директорът на областната служба “Земеделие и гори” Стефанка Цонева. Две седмици преди изтичането на крайния срок 28 февруари това са направили 4274 земеделски производители, които са 36% от потенциалните получатели на европарите. За да поемат регистрацията на още около 8000 земеделци, общинските служби ще работят и в почивните дни.

Нерегистрирането на обработваемата земя води до загуба не само преките плащания от ЕС, предупреди заместник-министърът на земеделието Димитър Пейчев. Той подчерта, че това ще лиши стопаните и от допълнителните компенсации за необлагодетелствани и по програмата НАТУРА, която обхваща около 40% от територията на Пловдивска област.