Откриват специалност Теология в ПУ
Откриват специалност Теология в ПУ / netinfo
Нова специалност за бакалаври – „Теология”, откриват през учебна 2008/2009 година във Философско-историческия факултет на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски”.

Обявеният прием е за 15 студенти, изпитът е насрочен за 24 юли, заяви Димитър Бойков, началник на „Учебен отдел” във висшето държавно училище. Изпитът ще е устен, а въпросите, по които ще се подготвят бъдещите теолози, ще бъдат публикувани в кандидат-студентския справочник на университета.

Обучението в новата специалност е редовно и с продължителност 8 семестъра. Успешно завършилите получават диплома за висше образование с квалификационни характеристики „теолог” и „учител по религия в общообразователно училище”, обясни доц. Мария Шнитер, декан на Философско-историческия факултет.

Изучаваните предмети са заимствани от учебните програми по теология в Софийския и Великотърновския университети, чиито богослови ще са сред лекторите в новата специалност на ПУ „Паисий Хилендарски”. Ще каним и преподаватели от Духовната семинария в Пловдив, допълни доц. Шнитер.