Откриват новия мост в Първенец другата седмица?
Откриват новия мост в Първенец другата седмица? / снимка: DarikNews.bg, архив

Металната конструкция на новия 40-тонен мост в с. Първенец вече е монтирана, съобщи за Дарик кметът на община „Родопи“ Пламен Спасов. Предстои поставянето на тротоари и осветление, изграждането на пътни подходи към моста и асфалтирането му.  Лошото време няма да попречи на строителните дейности и ще завършим обекта в срок. Много е вероятно това да стане до края на следващата седмица, прогнозира кметът.

Съоръжението се пропука под напора на придошлата река при наводнението през август и на практика прекъсна достъпа с автомобили до домовете на стотици хора. Тогава бе повредена сериозно и подпорна стена на реката в Храбрино, когато 5-метрова приливна вълна заля селото.

В момента се провеждат минногеоложки проучвания на терена, където се изгражда подпорната стена. Строежът й ще отнеме повече време, защото тя трябва да бъде дълга 110 м и висока 10 м, уточни кметът Спасов.

Село Ситово е единственото населено място в община „Родопи“, което е все още без ток, допълни кметът. Заради обилния снеговалеж, който на места стигна 70 см, паднаха дървета, прекъснаха електропроводи и блокираха за няколко часа местни пътища.