Културен календар на Пловдив
Културен календар на Пловдив / Дарик архив
Сред неодобрените са Дефиле на младото вино и DroneUp фестивал
Емблематични за града под тепетата арт събития са отпаднали от културния календар на Пловдив за 2018 г. Това става ясно от публикация на общинската администрация, която уточнява кои проекти са одобрени и допуснати до следващ етап на оценяване и кои не се допускат.

Сред познатите на пловдивчани и гостите на града неодобрени инициативи са Дефиле на младото вино и Дефиле „Вино и гурме“ на Съвета по туризъм, DronеUp Международен Филмов Фестивал, изложбите на Дружеството на пловдивските художници, Фестивал за съвременен цирк на Асен Асенов и др. Причините за отпадането на проектите са различни, но едни от най-честите са надвишени бюджети, заложени средства за дейности, които не са за 2018 г. , а за настоящата, липса на документация или съгласуване с партньорски организации и т.н. Общият брой на недопуснатите проекти е 47.

48 е броят на одобрените на този етап инициативи. Една от най-радващите сред тях е предстоящият концерт на Стинг в Пловдив, организиран от София Мюзик Ентърпрайсиз. Етапът от оценяването е успешен за кинофестивалите в Лъки – Дом на киното, за проекта на фондация „Заедно“ – Етно кухня на колела, Нощта, Сцена на кръстопът, Пловдив чете, Пловдив мези, Двама са малко, трима са много, Sounds of the Ages и много други.

През следващата година ще се състои и Международния фестивал на поезията "ОРФЕЙ" - Пловдив 2018.