Апелативният съд в Пловдив остави окончателно в ареста българинът и македонецът, арестувани за държане на наркотично вещество в особено големи размери, съобщиха от Съдебната палата.

ГДБОП, ДАНС и ОД на МВР иззеха над 130 кг марихуана край Пловдив.

Операцията е проведена на 14 февруари вечерта. Бяха задържани двама души, на които бяха повдигнати обвинения.

След акция на ГДБОП, ДАНС и МВР: Хванаха българин и македонец с над 130 кг марихуана на АМ „Тракия“

Единият от тях е 47-годишен гражданин на Северна Македония, който е бил осъждан преди това за контрабанда. Другият е 43-годишен български гражданин.

Пред апелативните съдии македонският гражданин заяви, че не е знаел, че транспортира наркотици, защото е имал документи, че кара маратонки. Той поиска да бъде пуснат срещу парична гаранция. Българинът, който също отрече съпричастност към престъплението, поиска домашен арест, като се позова на влошеното си здравословно състояние.

Апелативният съд посочи, че от доказателствата по делото може да се направи обосновано предположение за участие и на двамата задържани под стража към престъплението, както и че има реална опасност от извършване на престъпление, ако им се определят по-леки мерки за неотклонение.

Съдът се мотивира с особената тежест на посегателството, която се определя от голямото количество наркотично вещество и съвместните усилия на няколко човека. Беше отбелязано и това, че преди няколко години македонският гражданин е бил осъждан на "лишаване от свобода", което наказание е търпял в български затвор.
Ирина Шопова/БТА