ONE ARCHITECTURE WEEK 2016 влиза в панелните квартали с помощта на „Пътища Пловдив“
ONE ARCHITECTURE WEEK 2016 влиза в панелните квартали с помощта на „Пътища Пловдив“ / снимка: Лина Кривошиева - Thе Plovdiv Projеct

Деветото издание на международния фестивал за архитектура и градска среда – ONE ARCHITECTURE WEEK влиза в панелните квартали. Локацията тази година е третият по големина панелен квартал в България – "Тракия" в Пловдив. Част от събитията във фестивала са концентрирани около първи, втори и трети блок в ЖР "Тракия".

Основен партньор на намесата е „Пътища Пловдив“, чийто екип от днес вече работи на обекта, предоставяйки необходимото техническо оборудване и инертни материали. С това на практика стартира осъществяването на "Намеса 1-2-3", чрез която ще се облагороди междублоковото пространство в квартала.

Намесата е най-важният инструмент, през който фестивалът показва как може да бъде използвано гражданското участие. Идеята се ражда след многократни срещи с гражданите през лятото, за да се дефинира какво има нужда да се случи в празното пространство между трите блока. Така се стига до решението там да има детска площадка, беседка за правене на конфитюр и платформа за street fitness. По тези три обекта от 23 до 30 септември ще работят и архитекти от Австрия, България, Франция и Полша, отново с доброволното участие на граждани. Намесата се случва с подкрепата на Посолството на Австрия в София, Френския институт, Полски институт и строителната компания "Пътища" - Пловдив.

Откриването на фестивала е на 30 септември, в Деня на Тракия. Събитието ще продължи цяла седмица с различни активности и свършва с Форум лекции на архитекти и студия от 14 държави на 8 и 9 октомври. Мотото на фестивала е "Действие. Полезни практики от панелните квартали".

Фестивалът се организира от Фондация „Едно за Култура и Изкуства” с подкрепата на Община Пловдив и Фондация "Америка за България". Събитието подкрепя Пловдив – Европейска столица на културата 2019.