/ IStock
Военно-апелативна прокуратура постигна осъдителна присъда по дело за умишлено убийство на полицейски служител в Пловдив.

Върховният касационен съд уважи изцяло касационния протест на прокуратурата и призна мъж за виновен в извършване на убийството през пролетта на 2018 г. Наложено му е наказание лишаване от свобода за срок от 7 години при първоначален строг режим.

Делото е образувано по протест на Военно-апелативна прокуратура и жалба на защитата на частните обвинители срещу присъда на Военно-апелативния съд.

С нея е отменена присъда на Военен съд-Пловдив, с която той е бил признат за виновен в извършване на убийство при превишаване пределите на неизбежна отбрана и той е бил оправдан по обвинението за умишлено убийство от Военно-апелативен съд.

Престъплението, за което мъжа, младши сержант от военно формирование, е даден на съд, е извършено на 20 май 2018 г. около 23:15 часа в Пловдив.

Тогава в междублоковото пространство на бул. „Александър Стамболийски“ е възникнал инцидент между него ижертвата по повод връзка на полицейския служител с бивша приятелка на извършителя.

Той е нанесъл множество прорезни рани с тактически нож на пострадалия, който впоследствие починал от кръвозагуба. Разследването по случая е приключено за близо шест месеца и е внесено от Военно-окръжна прокуратура-Пловдив с обвинителен акт в съда.

При разглеждането на делото последната инстанция - Върховният касационен съд, изцяло е споделил становището на прокуратурата, което тя последователно е поддържала, че в случая има доказателства за умишлено убийство, за каквото престъпление е повдигнато и обвинение от ВОП-Пловдив още през 2018 г.

Присъдата на Върховния касационен съд е окончателна. 

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
БГНЕС