/ ThinkStock/Getty Images
Репортаж на Искра Койчева
101511
Репортаж на Искра Койчева
  • Репортаж на Искра Койчева

Близо 40 000 души в Пловдив използват печки на твърдо гориво през зимата. За никого не е тайна, че този тип отопление замърсява изключително много въздуха. Надежда това да се промени са 14-те милиона лева по оперативна програма "Околна среда", за които градът на тепетата е в процес на усвояване.  

В кои градове въздухът е бил най-мръсен през отоплителния сезон?

Очакванията са с парите най-късно до 2023-та година да се подмени отоплението на близо 4 хиляди домакинства в Пловдив, но от местната управа се надяват, че това ще стане по-рано. 

Започва безплатната смяна на печките на твърдо гориво в Пловдив

До месец май от общинската екологична дирекция не отчитат превишение на нивата на финните прахови частици в Пловдив. Към момента стойностите от контролно-измервателната станция „Каменица“ в града показват 25 при 40 микрограма на кубичен метър за същия период на миналата година, а тенденцията се наблюдава и в станцията в район „Тракия“, където данните сочат 35 при 55 от 2018-та година. 

С проект за 14 млн. лева община Пловдив ще се бори с мръсния въздух

Какви са условията, на които гражданите трябва да отговарят, за да се възползват от безплатната за тях подмяна от дърва и въглища на климатици, пелети и газ, ще има ли  последващ контрол одобрените пловдивчани да не използват отново дърва и въглища в зимния сезон и кога реално може да се очаква пълната замяна на печките на твърдо гориво с екологични уреди и устройства в Пловдив - отговорите търси Искра Койчева в интервю с главния ескперт в общинската дирекция „Екология“ Елена Найденова.