/ netinfo
Местната администрация работи по проект, с който да се бори с мръсния въздух. Проектът ще се финансира по ОП "Околна среда" и е на стойност малко под 14 млн. лева. Той предвижда три мерки, с които да се търси подобряване на атмосферния въздух.

Пловдив е по средата в класацията на градовете в България с най-мръсен въздух

Това са внедряване на повече климатични системи за отопление в жилищата, увеличаване на газопреносната мрежа и използване на повече отоплителни системи, които са на принципа на пелетите.

Проектът беше представен в община Пловдив от кмета Иван Тотев и ръководителя на проекта Елена Найденова. "Оттук насетне, за да решим последващата стъпка на община Пловдив, ще е нужна сериозна аналитична дейност. Това ще стане през следващите месеци с общите усилия на община, районни кметства и отдел "Екология", поясни градоначалникът.

Питат пловдивчани искат ли да заменят дървата и въглищата с еко печки и климатици

Тоест гражданите на Пловдив ще бъдат анкетирани с какво искат да се отопляват вместо твърдото гориво. На база резултатите от анкетите ще се изработи проектно предложение за по-нататъшната работа по мерките. Резултатите трябва да са ясни до края на тази, началото на следващата година, тъй като март е крайният срок за предаване на проекта за окончателно одобрение от оперативния орган.

За пореден път бяха потвърдени и основните източници на замърсяване на въздуха. Най-голям дял има битът - 71,6%, следват транспортът, промишлеността, както и регионален фон. Това е основата или фонът, който се измерва в автоматичната измервателна станция на Рожен без влиянието на човешкото действие. Всички други източници на замърсяване се трупат над този фон.