Огромни хлебарки и плъхове носят чума и марсилска треска
Огромни хлебарки и плъхове носят чума и марсилска треска / netinfo

Огромни 5 сантиметрови американски хлебарки атакуват Пловдив и заплашват града от епидемии. Този вид насекоми е познат от скоро в България и е донесен с товарни кораби от Куба. Това съобщиха от ръководството на най- голямата частна фирма в страната, която произвежда препарати за унищожение на вредни насекоми и гризачи и предлага план за справяне с нашествието на огромната популация.

“От мръсните клавиши на компютърната клавиатура, полазена от хлебарки, най- лесно може да се прихване дезинтерия, предупреждават микробиолозите. Експертите предлагат и схема за прочистване на появилите се огромни плъхове, които заплашват Пловдив от разпространение на чума, тиф и марсилска треска.

Броят на насекомите рязко ще се увеличи заради включването на парното отопление и това важи най-вече за “черните хлебарки”, които обитават абонатните станции. Най-застрашени в Пловдив са районите ”Тракия” и ”Изгрев”, преобладаващо застроени с панелни блокове, посочи инж. Коста Чотов от ръководството на фирмата за дезинсекция и дератизация.

От фирмата предлагат безплатна демонстрация в жилищен блок, който ще бъде обработен с препарат с т.н. “нокдаун ефект”. Има сигнали, че живеещи в засегнатите райони са развили психични разстройства и изпадат в паника при вида на хлебарките, които се появяват най-вече нощем, съобщи инж. Чотов.

Пловдивчани могат да подават сигнали и да получават консултации на безплатен телефонен номер 0800 1 88 11.