От Университета по хранителни технологии изпратиха официална позиция до медиите по повод случая с нечовешките условия на живот в студентските общежития в Пловдив.

Проблемът с остарялата база на Студентски общежития се отнася до повечето държавни университети. В този смисъл и състоянието на петте блока „Марица“, където са настанени както наши студенти, така и студенти от ПУ „Паисий Хилендарски“, е аналогично на условията в цялата страна, пишат от УХТ.

Мухъл и без парно: Студенти са в нечовешки условия в общежития на Пловдивския университет

Средствата, с които Университетът по хранителни технологии разполага, са крайно недостатъчни за поддръжка на твърде старите сгради. Предлаганите цени за наем, в които са включени разходите за ток, вода, отопление, интернет и телевизия, са много ниски. Те по никакъв начин не обезпечават реалната им издръжка, нито компенсират инфлационния ръст в цените на енергоносителите и услугите. Дори не е необходимо да се посочва колко по-ниски са те спрямо наемите на квартирите на свободния пазар.

От УХТ посочват, че причината за ниските температури в общежитията по време на Коледната ваканция е, че сградите са били почти напълно необитаеми. Незначителният брой студенти обаче са ползвали личните си отоплителни уреди.

"Не можеше да се очаква сградите да бъдат затоплени още на 2 януари, защото сградата и инсталацията са стари", пишат от УХТ.  От университета допълват, че след новогодишните празници парното работи нормално

Ето и какво още се съобщава в позицията:

Въпреки всичко, ние полагаме максимални усилия, за да създадем добра битова среда на студентите. В тази връзка ръководството прие и изпълнява програма за дългосрочно обновяване на учебната база. Тя е категоричен пример за нашата визия, планове и действия за предоставяне на нормални условия за обучение и за живот на студентите. Нейното изпълнение е поетапно и се реализира в съответствие със заложените срокове.

УХТ залага на модерен стандарт и нова визия за обучението и живота на студентите. Вече е обновен по най-съвременни условия блок „Марица-3“ и в момента текат законовите срокове и процедури за неговото пускане в експлоатация. Настаняването там ще бъде изцяло за студентите на УХТ, като в момента се разработва нов правилник.

Успоредно с това подготвяме необходимата документация за ремонта на блок „Марица-4“. Оценяваме като изключително ползотворно взаимодействието с МОН и се надяваме, че в най-кратки срокове ще бъде осигурено финансирането и ще стартира работата ни по новите проекти.

За илюстрация на стандартите на които ръководството на УХТ залага като адекватни условия на живота на студентите, които се стреми да създаде, прилагаме и няколко снимки от наскоро завършилия успешен основен ремонт на блок „Марица-3“.