Off-Road за осмото „Пролетно хоро“ във Велинград
Off-Road за осмото „Пролетно хоро“ във Велинград / Дарик нюз, архив
Клуб Off-Road Velingrad ще подгрее емоциите в предстоящото днес осмо издание на традиционния за родопския град фестивал за любители на български народни танци „Пролетно хоро“, съобщиха организаторите. Феновете на мощни автомобили ще съпровождат парада-дефиле по улиците на курорта и така ще дарят на публиката още една атракция.

Официалното откриване на празника е от 9,30 часа на градския стадион. Същото е и мястото, откъдето ще тръгне шумният и весел парад-дефиле от 15,30 часа следобед, за да стигне до обновения площад „Николай Гяуров“. Там всички участници ще се хванат за ръце, за да поиграят заедно многолюдното хоро, което всяка година изпълва докрай „орището“, както се казва на местен диалект. Така ще изпълнят със смисъл събитието, чиято идея е да обединява българите около българското.

И този път игралците ще покажат умения в нашенски танци от всички фолклорни области – Сворнато от Родопите, Малешевско от Пиринско, Дайчово от Северна България, Трите пъти от Тракия, Селско шопско от Шоплука, Варненско от Добруджа. Те ще бъдат изпълнени от „Роял бенд“ – Благоевград.

Участниците са над 30 групи от София, Стара Загора, Благоевград, Асеновград, Лом, Монтана, Ловеч, Бургас, Плевен и други места в страната. Сред тях има както дебютанти, така и такива, които не са пропуснали нито едно от изданията на феста.

Започнал преди седем години по идея на трима ентусиасти – Васил Ангелов, Иван и Аделина Пещерски, учредили свое Сдружение „Пролетно хоро“, днес фестивалът има подкрепата и на други местни граждански организации – Дружба „Родина“ и Дружеството за защита на Родопите.