Оценките от матурите влизат в бала за прием в икономическия факултет
Оценките от матурите влизат в бала за прием в икономическия факултет / netinfo
Факултетът по икономически и социални науки на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски” ще включи оценките от матурите като част от общия бал за прием на кандидат-студенти съобщи деканът на факултета доц. Иван Иванов,. Тежестта им в общата оценка обаче ще бъде 40 на сто. Според доц. Иванов, освен задължителната за всички матура по български език, зрелостниците могат да избират и по кой друг предмет да се явяват, в зависимост от кандидатстваната специалност.

За специалностите „Маркетинг”, „Стопанско управление” и „Макроикономика” факултетът ще признава оценките от зрелостните изпити по български език, математика и икономика с география. Балът на кандидат-студентите за тези специалности ще се образува от удвоената матура по избор, плюс умножената 4 пъти оценка от конкурсния изпит.

Трите предмета за матура ще се признават и за специалността „Международни икономически отношения”. Крайната оценка обаче ще се формира като се удвоят оценките от конкурсния изпит, от изпита по западен език и оценката от положената матура.

За специалността „Политология” Факултетът по икономически и социални науки ще признава матурите по българския език, история или икономика с география.