/ / iStock/Getty Images
Всички 14 общински лечебни заведения в Пловдив са в пълна готовност да посрещнат поредна нова COVID вълна.

При усложняване на епидемиологичната обстановка в общинските болници "Св. Мина" и "Св. Пантелеймон" могат да бъдат разкрити отново около 120 легла за лечение на пациенти с коронавирусна инфекция, както и още 20 легла в Комплексния онкологичен център. 

Осемте COVID зони в лечебните заведения не са спирали работата дори и по време на облекчаване на мерките, а във всички ДКЦ-та продължава имунизационната кампания.

Кацаров с прогноза: До 10 дни страната ни ще влезе в „оранжевата зона“

Общинското здравеопазване разполага с лаборатория за антигенни тестове, както и за PSR тестове, базирана в МБАЛ "Св. Мина", като проби се вземат и в бившия Спортен диспансер (Медицински център по рехабилитация и спортна медицина I - Пловдив), в който бе разкрит и ваксинационен център.

Директорът на общинското здравеопазване призова пловдивчани да се имунизират преди началото на новата вълна, тъй като новият щам се разпространява с драматична скорост.

Според епидемиолози той е 50 процента по-заразен от "Алфа" мутацията, която пък беше 50 процента по-заразна от оригиналния щам, което означава, че един човек вече заразява петима, а не двама.
БТА