/ Адриан Кулев, Dariknews.bg

Общините в Смолянска област имат готовност да се справят със ситуацията през зимата. Над 100 машини ще почистват 538 км. републикански пътища в областта. Там където обществените поръчки се бавят, кметовете имат готовност сами да наемат техника при инцидентни ситуации. В повечето общини чистят фирми с опит.

Снежна обстановка в Смолянско, опесъчават пътищата

„Всички туристи трябва да бъдат много спокойни, когато тръгват за Пампорово при обявен код, че има обилни снеговалежи. За всички населени места на територията на Община Чепеларе има избрани фирми за снегопочистване, които работят от дълги години, доказали са, че работят много добре, така че нямаме към настоящия момент притеснения“, каза кметът на Чепеларе Славка Чакърова.

Чепеларе има неразплатени средства за зимно поддържане от миналата година, но се очаква държавен трансфер, с който да бъдат погасени. Там по-голямата част от парите за зимно поддържане отиват за курорта Пампорово.

„В процедурата за участие в обществената поръчка, която обявихме, беше заложено пясъка и солта да бъдат за сметка на фирмата, която извършва снегопочистването и опесъчаването. Това облекчава финансово общината“, похвали се кметът на община Девин Красимир Даскалов.