сняг
сняг / DarikNews.bg, Смолян
Вятър със силни пориви върлува от малките часове на нощта в Смолян, като заради него тази сутрин клон от дърво се стовари върху две коли на Новия център в областния град. Сигналът е подаден от случайно преминаващ човек. Заради инцидента е напукано предното стъкло на един от автомобилите пред КЦ 14, а по другия няма никакви щети. На място пристигна екип на КАТ, според който те не могат да вземат отношение, тъй като няма пътно транспортно произшествие. От община Смолян не са получавали сигнали за проблеми на този етап в следствие на силния вятър.

„Поривите на вятъра са доста силни, възможно е да се срутят цели дървета. Периодично правим проверки и обиколки за изсъхнали дървета и клони, при констатиране на такива се взема отношение за премахването им“, коментира зам.-кметът на Община Смолян инж. Марияна Цекова. Все още няма официални данни за скоростта на вятъра в Смолянско, както и проблеми в региона, коментира и зам.-областният управител на Смолян Адриан Петров.

Заради усложнената метеорологична обстановка тази сутрин се е наложило опесъчаване на пътните настилки по високите места в Смолянско, заради замръзване на определени участъци. Температурите през нощта са паднали на места под - 4 градуса, което е наложило машините на фирмите, които се грижат за пътното поддържане да излязат и до опесъчават по проходите „Превала“ и „Рожен“ за първи път през този сезон. Същевременно е започнала и проверка, възложена от Областно пътно управление в Смолян, на фирмите които са ангажирани със зимното поддържане.

Проверяват се депата с инертни материали, тяхното количество, наличната техника и др. На този етап движението по републиканската пътна мрежа, както и общинската на територията на област Смолян се провежда при нормален режим.