/ Областна администрация - Пловдив
Заради пътния участък жителите на селата Ягодово и Катуница излязоха на протест миналата седмица
Общините "Родопи" и "Садово" ще трябва да плащат за поддръжката на 200-метровата отсечка към Пловдив, за която протестираха техни жители и за която им се иска винетен стикер.

Това стана ясно след среща, инициирана от областния управител на Пловдив Дани Каназирева и директора на Областната пътна служба инж. Йордан Калев. В нея участваха кметове и представители на общините Пловдив, Родопи, Садово,  Марица, Стамболийски, Първомай, Куклен и Хисаря, които първоначално имаха въпроси по темата. 

Тъй като проблемната пътна отсечка е в землището на община Пловдив именно тя трябва да пусне искане до АПИ за поддръжката й, за да може да бъдат премахнати винетките по нея.

По думите на Каназирева обаче, това не би било коректно спрямо жителите на Пловдив. Заради това кметовете на общините "Родопи" и Садово трябва да поискат община Пловдив да ги представлява пред АПИ, а после да поемат поддръжката на трасето.

Решиха проблема на жителите на Ягодово и Катуница с винетките

Припомняме, че именно заради тази 200-метровата отсечка, която попада в рамките на ТОЛ системата, протестираха жители на селата Ягодово и Катуница миналата седмица. Хората се оплакаха, че преди дни е монтирана предупредителна табела за ползване на винетки, а досега винетни стикери не са им искани за този участък. 

Още в деня на протеста знакът за ползване на винетки беше преместен след пътен възел "Скобелева майка" и по този начин проблемът на хората беше решен. 
 
Винетка за 200 метра вдига 7 села на протест (ВИДЕО)

Повечето от останалите общини в пловдивска област нямат проблеми  с използването на винетни стикери, стана ясно по време на срещата, инициирана о

Според областния управител в момента напрежение по темата в региона няма. Тя припомни , че ако се направи искане към АПИ за отпадане на винетните стикери за определена пътна връзка, то съответната община трябва да се ангажира финансово и с поддържането на съответната пътна отсечка.

Пътните отсечки в другите общини, за които е имало въпроси, остават част от републиканската пътна мрежа и в ангажиментите на Областно пътно управление.