Общината връща до 200 000 евро на Европейската банка, кметът ще иска парите от Дянков
Общината връща до 200 000 евро на Европейската банка, кметът ще иска парите от Дянков / снимка: dariknews.bg
Общината връща до 200 000 евро на Европейската банка – кметът ще иска парите от Дянков
38384
Общината връща до 200 000 евро на Европейската банка – кметът ще иска парите от Дянков
  • Общината връща до 200 000 евро на Европейската банка – кметът ще иска парите от Дянков

Община Пловдив ще трябва да възстанови до 200 000 евро на Европейската банка за възстановяване и развитие, заради проваления 30-милионен заем. Новината е съобщена на зам.-кметът Александър Константинов от агента на Европейската банка за България Илияна Цанова.

Константинов обясни, че в предварителния договор на общината с финансовата институция има клауза, която позволява на банката да похарчи до 200 000 евро за външни консултантски услуги. Става въпрос за правни консултации,  технически и екологични доклади, както и други дейности свързани с тегленето на кредита.

Не можем със сигурност да кажем дали става дума за 200 000 евро или за по-малко пари, каза още Константинов. По думите му Илияна Цанова му е съобщила, че другата седмица общината ще получи първата фактура, на стойност 30 000 евро от юридическата кантора, която се е занимавала с правните въпроси около заема. След това ще започнат да идват и други фактури, обясни зам.-кметът.

Ако бяхме подписали договор за заема с Европейската банка, тези разходи щяха да са за тяхна сметка, но след като Дянков спря заема трябва ние да плащаме, заяви кметът Славчо Атанасов. Утре ще проведем конслултации с общинските финансисти и юристи и ще настояваме сумите да бъдат платени от Министерството на финансите, категоричен бе Атанасов.