Общината търси нов проектант за Южен обходен колектор
Общината търси нов проектант за Южен обходен колектор / снимка: Dariknews.bg, архив

Община Пловдив е обявила конкурс по Закона за обществените поръчки за проект за изграждане на Южен обходен канализационен колектор. Дейностите по поръчката предвиждат изготвянето на двуфазен проект, който да включва и идеен и работен проект.

Прогнозната стойност на поръчката е 650 хил.лева с ДДС, което е и максималната сума, която общината е готова да плати.

Офертите ще бъдат отворени на 20-ти януари 2016-та година.

Според кмета на Пловдив за реализацията на целия проект ще бъдат нужни между 70 и 80 млн.лева, които общината ще търси от държавата.

През месец май тази година местната администрация отправи покана до фирма СД „МАРК-91 - МАРКОВИ И С-ИЕ” за изготвяне на на работен проект за Южен обходен канализационен колектор, без да проведе конкурс.

Причина за това бе фактът, че инж.Ангел Марков е  носител на авторски права върху проекта "Оптимизиране проектно решение на Южен обходен колектор І-А", който е част от от обект "Северен обходен канал и съоръжение за прехвърляне на отпадъчните води през р. Марица", което, като оригинално произведение, е резултат на творческа дейност и е регистрирано в единния регистър на Агенцията за закрила на интелектуална собственост през 2003-та година.

В последствие обаче процедурата беше прекратена, защото от Агенцията за обществени поръчки решиха, че решението на общината е незаконосъобразно, тъй като доказателствата за авторство, представени от Ангел Марков, не са достатъчни, за да бъде процедурата възможна.