Общината гарантира връщането на съставите в Синдикалния дом
Общината гарантира връщането на съставите в Синдикалния дом / netinfo

17-те художествени състава към Центъра за изкуства, които репетират в Синдикалния дом, ще бъдат пребазирани в други помещения до началото на януари, съобщи в студиото на Дарик заместник-кметът Георги Шопов. Той подчерта, че са неоснователни притесненията на художествените ръководители, че след реконструкцията на сградата колективите няма да бъдат върнати там. Целия ремонт е насочен към подобряване на условията в репетиционните зали, които ще бъдат ползвани от общинските състави, гарантира Шопов. 12-те фирми-наематели, които в крайния срок за напускане на Синдикалния дом не освободиха помещенията, ще получат гратисен период от още седмица. След това, ако се наложи, ще бъдат извадени принудително, заяви заместник-кметът.

До края на седмицата пък ще има яснота кой от творческите съставите къде ще отиде временно.

Родители на 700-те деца от ансамблите, хоровете и студиата обаче реагират, че предложените за временна база училища са непригодни. В част от тях – “Екзарх Антим І” и “Христо Смирненски”, например, липсва отопление. В други се предлагат класни стаи, които са недостатъчни като пространство за танцовите формации. В много от предложените за временна база помещения има ограничение за достъп до 17 часа, когато обикновено започват репетициите на най-малките, а учениците от горен курс в някои формации третират от 20 часа. Предложенията за използване на училищна база в ЖР”Тракия” пък са неуместни, защото част от родителите отказват да водят деца от “Кючук Париж” например, до другия край на града.

На въпросите и притесненията на родители, деца и художествени ръководители за пребазирането на колективите от Синдикалния дом този следобед на живо от студиото на Дарик ще отговаря заместник-кметът Георги Шопов.