Общинарите в Пловдив против общинския контрол на смесено дружество
Общинарите в Пловдив против общинския контрол на смесено дружество / netinfo

Общинският съвет на Пловдив сам се отказа да контролира разпореждането с 16 имота за милиони левове, които общината ще апортира  в  смесеното дружество с бизнесмена Георги Гергов. Това стана на днешната сесия, на която съветниците подкрепиха учредяването на “Пълдин туринвест”АД за инвестиции в Стария град и изграждане на бизнес-център пред панаира.

 

28 съветници от БСП, СДС, ВМРО и ДПС ще въздържаха при гласуване на предложението на НДСВ градската управа да има мнозинство от 3-ма представители в 5-членния директорски борд на смесеното дружество и така то бе отхвърлено.

 

Общината ще апортира в него 12 възрожденски къщи, 2 терена в Стария Пловдив, 19 декара до аквапарка на хотел ”Санкт Петербург” и паркинга пред панаира, като срещу това първоначално ще получи 75% от акциите. По предложение на Светлана Грозданова съветниците записаха в решението условие при бъдещо вдигане на капитала на смесеното дружество общинският капитал да не пада под 25%. Според юристи този текст е само пожелателен, ако не бъде записан изрично в устава на дружеството. До месец след регистрацията му в Общинския съвет трябва да бъде представена бизнес-програмата за реконструкцията на къщите в Стария град и изграждането на бизнес-центъра пред панаира.

 

Георги Гергов заяви, че ще инвестира 16 милиона евро и ще започне с реконстукцията на Каблешковото училище, което ще се превърне в училище за художествени занаяти. Строителството на бизнес- центъра пред панаира може да стартира  най-рано след 6 месеца, каза Гергов. Той заяви, че ще включи в своята квота в директорския борд издателката Божана Апостолова, която бе третата номинирана за общински представител.

 

Срещу предложението за съдружието с Георги Гергов “против”  гласуваха само тримата съветници от ДСБ и независимите Христо Бонев, Димитър Костов и Николай Кузов. Божидар Здравков от ДСБ обясни вота на съпартийците си с мотив, че става въпрос за подозрителна сделка с много пари и съмнителна полза за града. Той подчерта, че за пръв път в историята на Пловдивския общински съвет управляващи и опозиция в лицето на СДС, ВМРО, ДПС  и левицата внасят съвместно предложение, при това – без да е разглеждано в постоянните комисии на общинския съвет. “Тези, които подкрепиха създаването на смесеното дружество с Гергов пристъпиха клетвата си да защитават интересите на Пловдив”, заяви Божидар Здравков.

 

Според депутата от Демократическата партия Мария Капон, която присъства на гласуването, със старта на пръвия-публично частен проект Общинският съвет отваря вратите пред всички сериозни инвеститори.