Община Пловдив пуска велосипеди под наем през 2017-та година
Община Пловдив пуска велосипеди под наем през 2017-та година / sxc.hu
Община Пловдив пуска велосипеди под наем през 2017-та година
83331
Община Пловдив пуска велосипеди под наем през 2017-та година
  • Община Пловдив пуска велосипеди под наем през 2017-та година

Община Пловдив планира да въведе система за отдаване на велосипеди под наем през 2017-та година. Това заяви в интервю за Дарик радио кметът на града Иван Тотев. По думите му в момента се правят проучвания и се разработват и обмислят различни идеи, чрез които да се гарантира, че колелата няма да бъдат крадени от наемателите.

„Заедно с най-голямата компания за производство на велосипеди в България MAXEUROPE, обмисляме наемането на колела да става чрез използването на кредитни или друг вид идентификационни карти“, обясни кметът. Предстои да се уточни, колко колела ще закупи общината, какви ще бъдат и на кои места в града ще бъдат разположени.

Преди обаче да се престъпи към система за отдаване под наем на велосипеди, първо цялата велоалейна мрежа в града ще бъде свързана. Това ще се случи през 2016-та година, когато заработи новият транспортен проект на града, по който се изградиха близо 50 км. велоалеи.

 

Иван Тотев припомни още, че очаква от следващата година, част от общинските служители да започнат да ходят на работа с велосипеди, като в момента се търсят варианти за допълнително стимулиране на тези хора. „В момента имам 300 човека в администрацията, които идват на работа с коли и ползват пропуски за „синя зона“ и паркиране в централната градска част. Целта ми е тези пропуски да намалеят драстично и поне малко да облекчим трафика в центъра“, обясни Тотев.