Община Пловдив е спечелила проекти за над 220 млн. лева в този мандат
Община Пловдив е спечелила проекти за над 220 млн. лева в този мандат / Дарик радио, архив
Стефан Стоянов
80520
Стефан Стоянов
  • Стефан Стоянов

Европроекти на обща стойност над 220 млн.лева е спечелила община Пловдив от началото на мандата на кмета Иван Тотев. Това заяви е ефира на Дарик радио зам.-кметът Стефан Стоянов. По думите му за последните 3.5 години местната администрация е кандидатствала по 38 проекта, от които е спечелила 32. Загубените проекти са само 6 на брой и стойността им е общо за около 1.5 млн.лева.

За сравнение, в мандата на Славчо Атанасов са спечелени едва 20 проекта за малко над 15 млн.лева и са изпуснати 18 проекта за над 196 млн.лева.

„В началото на мандата се наложи да освободим почти всички, които се занимаваха с проекти и да започнем всичко отначало. Направихме ново общинско предприятие и сега виждате резултатите“, обясни Стоянов.

По отношение на статистиките, които слагат Пловдив на опашката по усвояемост на евросредства, Стоянов уточни, че данните са стари и в момента в града влизат по коло 700-800 лева средно на жител.

Стефан Стоянов бе категоричен, че местната администрация няма да изпусне нито една възможност за усвояване на европари. По новата оперативна програма „Региони в растеж“ се очаква Пловдив да получи близо 100 млн.лв.

До 2018-та година ще бъдат инвестирани първите около 40 млн.лева в една от зоните за въздействие, която се намира в района около ромската Хаджи Хасан (Аджисан) махала в центъра на града.

Проектите, които вече са представени за финансиране, включват основно реконструкция на вътрешнокварталните улици, дворове на училища, детски градини, междублокови пространства, изграждане на нови тротоари и зелени площи, както и енергоспестяващо осветление.