Обществените трапезарии отварят днес
Обществените трапезарии отварят днес / Дарик архив

Официалният старт на проект «Обществена трапезария на територията на Община Пловдив» ще бъде  даден в 11.00 часа днес в Домашния социален патронаж на ул. "Звезда" 16А в пловдивския район "Западен".

Предвидено е от услугата да се възползват 2060 социалнослаби пловдивчани, които ще получават топъл обяд.

165 души в неравностойно положение и от община Смолян ще получават безплатен топъл обяд от днес до 30 април 2017 г. Това стана възможно след като общината кандидатства с проект пред социалното министерство и той бе одобрен за финансиране от фонд „Социална закрила”.

Не сме спирали да полагаме грижи за тези наши съграждани, които са в крайно затруднено материално положение. Не можем да ги оставим без храна. Нямат и близки хора, на които да разчитат. Целта ни е и през тежкия зимен период да осигурим помощ и подкрепа за най-уязвимите групи от населението в нашата община”, коментира градоначалникът.

Общата стойност на закупените хранителни продукти, които ще бъдат вложени в приготвянето на храната са в размер на 55 407 лв. с ДДС. Топъл обяд ще получават 100 души от град Смолян, по 20 от селата Смилян и Момчиловци и 25 от с. Търън . Топлият обяд ще включва супа, основно ястие, хляб. Общината ще приготвя топлия обяд в собствена материална база, отговаряща на изискванията на Закон за храните и Наредба за храните. Вложените количества хранителни продукти ще отговарят на законоустановените изисквания и норми.

Социалната услуга ще ползват хора без доходи, без близки, самотно живеещи лица и семейства, инвалиди и др.