ОбС Пловдив
ОбС Пловдив / Искра Койчева, Дарик Пловдив
Синя зона
96007
Синя зона
  • Синя зона
От 1 април, тази година, цената за едночасов престой в „Синя зона" в Пловдив става 2 лв. Това решиха на първото си за 2018-та година заседание общинските съветници на града.
 
По време на дебатите по точката, продължили повече от час, опозицията настоя, че увеличението на цената на "Синя зона" няма да подобри качеството на услугата или да осигури повече паркоместа в Центъра, какъвто всъщност е търсения ефект от градската администрация, а просто ще натовари финансово гражданите. Чуха се и предложения за много по-висока цена за престой в зоната като мярка за ограничаване на паркирането в централната градска част, които обаче изобщо не бяха подкрепени.
 
Според кмета Иван Тотев, увеличението с 50 ст. на час престой не е голямо, даже е минимално, но предвид социалните фактори, цената не може да е по-висока.
 
„Смятам, че цената за престой в „Синя зона“ трябва да е даже по-висока, защото това не е мярка, която да създава супер условия и удобства. Идеята е в Центъра на града да има по-малко автомобили, за да има повече въздух за всички“, коментира за Дарик зам.-председателя на Общинския съвет Пепа Деведжиева, съветник от Реформаторския блок.
 
„За“ увеличението на едночасовия престой в „Синя зона“ гласуваха 28 от местните старейшини, между тях групата съветници на ГЕРБ и партньорите им в местния парламент от „Кауза Пловдив“.
 С отрицателен вот се разписаха от БСП.
 
„Всичко това се прави само с цел пълнене на общинския бюджет и по никакъв начин няма да подобри качеството на въздуха“, категоричен беше Николай Радев от левицата.
 
С подобни мотиви „не“ на увеличението казаха и от групата на Патриотичния фронт.
 
„Трябва изцяло да се премине към таксуване с паркомати в зоната, както и да са се изготви генерална стратегия за паркирането в града“, обясни Слави Георгиев.
 
Лидерът на „Съюз за Пловдив“ Дани Каназирева подчерта, че увеличението на цената за престой в „Синя зона“ не е мярка нито срещу големия брой автомобили в центъра, нито срещу мръсния въздух и единственото, което ще се постигне,  е повишаване на приходите в градската хазна. 

Засега не се предвижда разширяване на "Синя зона" в Пловдив. Градската управа ще закупи още паркомати за таксуване в зоните на платеното паркиране.
 
Предвижда се броят на местата в „Синя зона“ в Центъра да бъде намален, след като бъде въведено успоредното паркиране по улиците „Отец Паисий” и „Христо Г. Данов”, както и след обособяването на част от улица „Иван Вазов“ като пешеходна зона.

Обобщеният репортаж по темата чуйте в звуковия файл.