Обновяват 5 училища и детски градини в община Калояново
Обновяват 5 училища и детски градини в община Калояново / netinfo
2 училища и 3 детски градини в община Калояново ще бъдат обновени с близо 1 милион лева по първия спечелен от общината проект по оперативна програма на ЕС. Предстои подмяна на дограмата, цялостна топлоизолация, смяна на отоплителните котли и доставка на нова отоплителна техника и на учебно-технически средства в основните училища в Калояново и Ръжево Конаре и в детските градини в Житница, Бегово и Калояново, обясни кметът Александър Абрашев.

Тръжната процедура за избор на изпълнители ще бъде обявена идния месец, а реалните ремонти ще започнат през пролетта. Основната работа ще бъде през ваканциите, така че да не се пречи на учебния процес, обясни Абрашев. Засега не се планира затваряне на детските градини, но ако се наложи такова, хлапетата могат да бъдат извозвани временно в съседно село с двата училищни микробуса на общината.

Безвъзмездните 999076 лева, които Калояново спечели за образователната си инфраструктура, са по програма “Регионално развитие”. Общината чака одобрение на още 3 свои проекта по оперативни програми – за канализация на Калояново, за техническа помощ за проектиране на водоснабдяване и канализация, пак в общинския център, по програма “Околна среда” и един проект съвместно с Раковски и Съединение за подобряване на административния капацитет.