Няма замерване за отровни газове край горящото сметище
Няма замерване за отровни газове край горящото сметище / netinfo
Повече от шест часа няма замерване на концентрацията на изгорелите газове, в резултат на бушуващият от полунощ пожар на сметището край Цалапица. Единствената мобилна лаборатория, собственост на Изпълнителна агенция по околна среда, чака от кмета на най- близкото до сметището село Кадиево да посочи място за позициониране и захранване на апаратурата с електричество. Това съобщи инж. Станка Чокова-ръководител на лабораторията.

От Гражданска защита съобщиха, че нямат сигнал за обгазяване на населението.

Пожарът е избухнал през нощта, а пожарната е била уведомена в 8.52 минути тази сутрин. Огънят е предизвикан умишлено, категоричен е техническият ръководител на сметището Петър Тодоров.

Два противопожарни автомобила гасят в момента, 4 товарни транспортират пясък, а два багера разриват и засипват отпадъците. Облак от гъст пушек се издига над сметището вертикално нагоре и засега не се разнася към Пловдив или към сeло Кадиево и пътя Пловдив- Пазарджик.

Временно е спряно разтоварването на софийските бали със смет, каза техническият ръководител на сметището. До днесдепото е поело 30 хиляди тона от договорените 200 хиляди тона столичен боклук.

Дарик радио Пловдив